Persoonlijk
Nu Gelezen
Misverstanden dankzij foutieve vergelijking Google Talkback en Apple Voiceover
0

Misverstanden dankzij foutieve vergelijking Google Talkback en Apple Voiceover

door André Kager9 september 2014

Naar mate de gesprekken elkaar opvolgen en/of dieper gaan blijkt steeds weer dat mensen bij de vergelijking van Google Talkback en Apple Voiceover de fout in gaan. Het probleem van veel gebruikers is dat ze een eerlijke, objectieve vergelijking uit de weg lijken te gaan en Google Talkback simpel afdoen als niet goed.

In een vorig artikel schreef ik al over herhaaldelijke onjuiste of zelfs onzinnige beweringen over Talkback. Ook steedsterugkerend zijn de vergelijkingen van oude Android versies met Talkback ten opzichte van Voiceover. Zo lees ik voorbeelden van mensen die Talkback gebruikt hebben met Google Android 2.1 of Google Android 2.3 en dan beweren dat de huidige versie niets is. Die Android versies zijn oud evenals de Talkback versies, daarmee kun je geen enkele relevante of objectieve vergelijking meer maken die enige actualiteit heeft. Diegene die dat toch doet slaat de plank mis.

Ongetwijfeld was Google Talkback op oudere versies van Android zoals Android 2.1, Android 2.3 en misschien zelfs Android 4.0 of Android 4.1 slecht of ontbrak er veel functionaliteit. Dat zal ongetwijfeld aangezien toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking, dus met Google Talkback, geen visie was van Google maar een toegevoegde applicatie. Google ontbeerde helaas de visie die Steve Jobs wel had. Ik zou van alles over Steve Jobs willen zeggen maar ik moet hem nageven dat hij wel een sociale visie had met zijn missie om Apple apparaten voor iedereen toegankelijk te maken en toegankelijkheidssoftware zonder extra kosten mee te leveren. Ja, zonder kosten! Daar kan een fabrikant als Microsoft bijvoorbeeld nog veel van leren, die schaamt zich er als marktleider niet voor om mensen met een beperking diep in de buidel te laten tasten om Windows te kunnen gebruiken. Google had misschien die visie niet maar heeft die inmiddels ook omarmd, al dan niet ingegeven door verplichtingen vanuit wetgeving. Om te zeggen dat Google Talkback nu een superieur product is gaat veel te ver en daarvoor ben ik te onbekend met Apple Voiceover maar de conclusie dat Google ver op de juiste weg is, is gerechtvaardigd.

Het is nogal een merkwaardige vergelijking als je ergens in 2011 eens Google Talkback gebruikt hebt op de toen verkrijgbare Android versie (Android 2.1?) om die dan nu te vergelijken met Voiceover of er maar vanuit te gaan dat Talkback zich niet ontwikkeld heeft. Niet gehinderd door enige actuele kennis zie ik het ene na het andere bericht voorbij komen met zogenaamde tekortkomingen van Google Talkback. Uiteraard zijn diegenen die deze kennis delen Apple Voiceover gebruikers. Want zoals ook nu weer geldt mag je niets negatiefs over Apple producten zeggen. De fervente Apple gebruiker voelt zich dan gelijk beledigd of achtergesteld, misschien wel allebei. Nogal provinciaal. Gelukkig zijn er ook mensen die wel zelf nadenken en toegeven dat ze geen objectief oordeel kunnen geven, zie:

“I’ve only tested TalkBack back in the v2.1 days so I have no real experience to speak about.”

Natuurlijk zullen er verschillen zijn in de functionaliteit en de werking van beide producten. Maar als je Google Talkback versus Apple Voiceover zet vraag ik mij af of Apple wel de winnaar wordt op dit moment. Misschien is er geen winnaar en is het een persoonlijke smaak. Tot nu toe heb ik voor mijn gebruik nog geen echt aanwijsbare tekortkoming gevonden in Google Talkback. Het heeft een iets andere manier van werken en gebruik die mij juist veel vrijheid geeft in het gebruik en beheer van mijn toestel.

In een volgend artikel zal ik enkele veelvoorkomende misverstanden over Google Talkback ontkrachten en uit de doeken doen.

Wat is uw reactie?
mmm Liefde
0%
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Geluk
0%
Proost!
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Halo
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

dertien − 3 =