Actueel
Nu Gelezen
E-mail aan leiding / directie van school O.B.S. De Wending vanwege onveilige verkeerssituatie voor kinderen en ouders rondom de school
0

E-mail aan leiding / directie van school O.B.S. De Wending vanwege onveilige verkeerssituatie voor kinderen en ouders rondom de school

door André Kager21 april 2017
Over de onveilige verkeerssituatie rondom het voorrangsfietspad nabij O.B.S. De Wending
Ergernis over de onveilige verkeerssituatie en het risico dat fietsers op het fietspad nabij school lopen.

Onderstaand integraal het bericht van 21-04-2017 dat ik verstuurde aan de schoolleiding van O.B.S. De Wending over de stuitend onveilige verkeerssituatie nabij de school. Mijn bericht is doorgestuurd aan de verkeerscommissie. Ik ben erg benieuwd welke acties, voorstellen of maatregelen deze verkeerscommissie binnenkort gaat nemen. Ik heb eerder al verschillende berichten op Facebook geplaatst na een aanrijding of bijna aanrijding op het voorrangsfietspad nabij de school.

Nu ik toch mail, het volgende. De uitrit naast school. Staand aan de voorzijde van school met het gezicht naar school dan de rechterzijde. Dus echt de uitrit over het fietspad. Hoe vaak krijg jij melding van dat hier iets gebeurt? En wat kan daar eventueel mee gedaan worden, wat raad je mij aan? Ik ben die gevaarlijke verkeerssituatie eigenlijk inmiddels behoorlijk beu maar nog veel meer het soort mensen dat gewoon weigert uit te kijken voor een ander of het kind van een ander.

Waarom? Begin van het jaar is Merle van toen 5 daar hard ondersteboven gereden met haar fiets door een fietsster die de uitrit afreedt en niet uitkeek. Geen voorrang verleende. Later heb ik zelf nog eens een aanrijding op het nippertje kunnen voorkomen. Afgelopen week werd ik van mijn fiets gereden door een auto. Een auto waarvan ik dacht voorrang te krijgen dus nadat ik al wat had afgeremd fietste ik door waarna ik vol tegen die auto botste die alsnog doorreed. Mevrouw had mij niet gezien vertelde ze mij. Gelukkig viel het op zich mee en ook geen verdere schade dan wat pijn, schrik en ergernis. Het aantal keren dat ik op die locatie bijna aanrijdingen heb gezien is nog wat groter en ik zal absoluut niet de enige zijn. Andere mensen zullen ongetwijfeld soortgelijke ervaringen hebben. Ik vind dat met dit fietspad een absurde, gevaarlijke situatie is gerealiseerd juist door het van de weg af te houden. Wat mij het meest ergert is het feit dat het nota bene vaak gewoon andere ouders ook zijn die net hun kind weggebracht hebben of weg brengen naar school. Ik vind het volkomen asociaal en onbegrijpelijk dat er zoveel mensen zijn die het fatsoen ontberen om uit te kijken voor het kind van een ander en voor andere ouders. Nog een voorbeeld. Deze week kom ik met Julia en Merle achter een groepje fietsers aan fietsen naar school over het fietspad. Een auto staat te wachten. De auto gaat rakelings tussen de groep fietsers door wanneer hij/zij vindt dat er voldoende ruimte is die er niet was. Ok, de ruimte was er want er is niemand doodgereden. Maar hoe achtelijk is dergelijk gedrag van mensen die blijkbaar te laat vertrekken naar school en ondertussen zo dicht mogelijk bij school willen parkeren en daarvoor de gekste capriolen uithalen.

Een andere ergernis vind ik het feit dat mensen zonder te kijken het fietspad oversteken. En boos kijken wanneer ze bijna worden aangereden door een op het fietspad (met voorrang) fietsend kind worden aangereden. Dat is absurd. Ik verwacht dat mensen die hun kinderen naar school brengen of gebracht hebben uitkijken voor een ander. En ook respect hebben voor andere verkeersdeelnemers. Zelf houd ik altijd rekening met het gedrag van bijv. jonge kinderen omdat die onverwachtse dingen kunnen doen. Ik moet in die omgeving echter ook rekening houden met het gedrag van andere ouders vanwege dezelfde reden en dat vind ik nogal merkwaardig.

Ik denk dat hier vanuit de schoolleiding een informerende en wellicht opvoedende rol zou moeten zijn. Rondom de school zouden we met z’n allen moeten zorgen dat het veilig is voor iedereen. Niet alleen voor mijn kinderen maar ook voor die van andere ouders. Volgens mij zou het goed zijn als ouders bepaalde gedragsregels accepteren zoals bijv.

  • Dat je niet per definitie naast school hoeft te parkeren om je kind weg te brengen.
  • Ouders zich houden aan de verkeersregels zoals die in de omgeving van de school gelden. Een bijzondere voorwaarde aangezien dat toch al moet.
  • Ouders de parkeerplaatsen naast school niet gebruiken omdat ze bij het aanrijden en wegrijden het fietspad over moeten steken in een situatie die ze niet goed genoeg kennen.
  • Ouders hun auto daar parkeren waar het toegestaan is om te parkeren. Moet je voor je parkeerplaats 2 meter extra lopen dan accepteert men dat maar.
  • Dubbel parkeren is uiteraard niet toegestaan.
  • Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het fietspad voor school een voorrangsfietspad is. Voorrang verlenen en uiteraard zorgvuldig uitkijken zijn dus van groot belang.
  • Ouders begeleiden hun kind dat nog moeite heeft zich aan de verkeersregels te houden. In plaats van ze maar gewoon vooruit te laten rennen. Het fietspad overstekend bijv.
  • Ouders hun fiets niet in de fietsenstalling voor de leerlingen van school zetten. Valt mij ook regelmatig op.

Misschien is hierop actie ondernemen niet het allerleukste om te doen. Aan de andere kant is niets doen wellicht wachten tot er echt een ernstig ongeluk gebeurt met een leerling van school. Het zou toch werkelijk te schrijnend voor woorden zijn als straks de ene ouder het kind van de ander daadwerkelijk letsel toebrengt alleen maar om het feit dat men niet het besef heeft op tijd te vertrekken, rekening te houden met een ander of te beroerd is om te lopen? Ik weet dat het ook echt kan om gedrag van ouders te veranderen zelfs met een verplichtend karakter. Op de oude school was een vrij drukke weg voor de school vanwege aangrenzende supermarkten o.a. Ouders dachten daar ook zelf de verkeersregels te kunnen bepalen. Daar dacht de schoolleiding en de buurt heel anders over waarna de schoolleiding dit heel duidelijk aan de ouders kenbaar maakte. Dingen als fout parkeren en dergelijke werd gewoon niet langer geaccepteerd om een voorbeeld te geven.

Ik hoop dat hier echt iets mee gedaan kan worden zodat het gedrag van ouders anders wordt. Anders vraag ik mij oprecht af wanneer het eerste slachtoffer valt. Gelukkig is er nu eerst een meivakantie om hier eens de gedachten over te laten gaan.

Met vriendelijke groet,

André Kager E-mail aan schoolleiding O.B.S. De Wending in verband met Verkeersonveiligheid

Wat is uw reactie?
Interessant
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Proost!
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

5 × twee =