Apps
Nu Gelezen
TomTom GPS Navigatie Traffic Android Go Mobile App REVIEW
0
Review

TomTom GPS Navigatie Traffic Android Go Mobile App REVIEW

door 30 april 2015
TomTom heeft de nieuwe versie van haar Android App voor GPS navigatie met je Android toestel gelanceerd onder de productnaam: "TomTom GPS Navigatie Traffic", Go Mobile Android App. Vandaag neem ik deze nieuwe versie onder de loep in een uitgebreide review.
Overzicht
Specificaties

TomTom GPS Navigatie Traffic, Go Mobile app inclusief TomTom services zoals files en flitsers. Geschikt voor Google Android, veriocht via Google Play. Eén TomTom app waarbinnen je zelf de gewenste kaarten op je toestel kunt laden (Micro-SD kaart)

Functies

GPS route navigatie voor veel verschillende landen zoals bijvoorbeeld BeNeLux of Europa. Beschikbare navigatie modus:
Auto, Fietsen of Lopen
Automodus: kiezen uit diverse route opties zoals Snelste, kortste of milieuvriendelijkste
File en flitsinformatie. Inzoomen op kruisingen/afslagen. 3D navigatie. Dag/Nachtmodus. Weergave van toegestane te rijden snelheid. Keuze voor aankomsttijd of nog te rijden tijd. Nauwkeurige kaarten, veel Nuttige plaatsen en lifetime kaart updates. Android contactpersoonnavigatie.

Gebruiksgemak

Ik vind de app onvoldoende intuïtief vanwege het ontbreken van snelkeuzes en het verstopt zitten in het menu van veelgebruikte functies. De te trage opstarttijd is storend. Verder is de app een prima partner voor navigatie onderweg in de auto.

Bouwkwaliteit

De app verdient verdere ontwikkeling, lijkt nog niet geheel af. Op gebied van integratie en adressen vinden zijn verbeteringen noodzakelijk. Er is een probleem in de routeberekening voor loop of fietsmodus. Labels voor toegankelijkheid met Google Talkback ontbreken.

Inbegrepen

Gratis te gebruiken tot max 75km per maand.
1 jarig of 3 jarig abonnement inclusief files en flitsers.
Veel kaarten naar eigen keuze op (Micro-)SD kaart te laden
Lifetime kaart updates

Fabrikant

TomTom B.V.

Distributeur

Google Play

Gebruiksvriendelijkheid

Vanwege ontbreken van snelkeuzes en veelgebruikte functies die ver in het menu verstopt zitten is de gebruiksvriendelijkheid niet optimaal. Toegankelijkheid voor Google Talkback is overwegend goed, de knop labels dienen aangevuld te worden. Logischer indeling voor mensen die Google Talkback gebruiken zou welkom zijn. Toegankelijkheid is beter dan bij sommige concurrenten. Optimaliseren van deze functies en oplossen van de probleempunten zou deze app tot een topper in zijn soort kunnen maken, die potentie is er.

Mogelijkheden

Uitstekende mogelijkheden voor navigatie zoals kaarten op de Micro-SD kaart, veel nuttige plaatsen, snelle routeberekening en TomTom services inbegrepen in de dienst.

Pluspunten

De TomTom GPS Navigatie Traffic app is nu ook in een Gratis versie beschikbaar (max 75KM/mnd) en is sterk in prijs verlaagd. De app maakt nu ook deel uit van de TomTom Go Mobile reeks dat een uniforme uitstraling geeft. Geen versplintering van allerlei verschillende TomTom apps meer, één app, één prijs. TomTom services inbegrepen. Slimme TomTom routes voor autonavigatie. Kaarten voor zeer veel landen. Besparen op mobiel dataverbruik dankzij kaartnavigatie vanaf de interne SD kaart. Snelle routeberekening.

Minpunten

Trage opsrarttijd van maar liefst 12-14 seconden. Adressen lang niet altijd gevonden bij contactpersoonnavigatie of navigatie vanuit Android apps. Probleem met routeberekening wat leidt tot ondeugdelijke routes voor fiets en/of loop modus. Integratie in Android behoeft verdere verbetering. Snelkeuzes ontbreken en veelgebruikte functies zitten verstopt in het menu. App sluit regelmatig zomaar af waarna je opnieuw de lange opstarttijd hebt.

Beoordeling
Ons Oordeel
Bezoekers Oordeel
Stem Hier
Kwaliteit
5.0
7.5
Betrouwbaarheid
5.0
7.2
Prijs/Kwaliteit
3.0
6.8
Pakketinhoud
9.0
8.9
Klantenservice
8.0
7.8
Pre-Sales informatie
6.0
8.0
Toegankelijkheid
8.0
9.1
Gebruik
7.0
7.4
Conclusie

De TomTom GPS Navigatie Traffic app is net zoals de voorgaande versie niet wat je als gebruiker van TomTom verwachten zou. Het is allerminst een compleet en volledig functioneel product zonder kinderziektes. Het lijkt alsof ook deze app geïntroduceerd is omdat er een deadline gehaald diende te worden. In de review genoemde problemen zoals met de routeberekening zijn onder maats en mogen bij een partij als TomTom natuurlijk nooit voorkomen. Niet voor niets spreekt de hele wereld over een "TomTom" als het om navigatie apparatuur gaat.

6.4
Ons Oordeel
7.8
Bezoekers Oordeel
2stemmen
U heeft dit beoordeeld

Sinds medio 2014 had TomTom eindelijk een navigatie app voor het populaire Google Android besturingssysteem. Dit werd uitgebracht onder de naam “TomTom Europa”. Het had jaren geduurd voordat ’s werelds meest bekende leverancier van kaarten voor route navigatie en navigatie systemen TomTom een eigen app ontwikkelde voor Google Android. Dat wekte verbazing bij velen aangezien Google Android inmiddels al enkele jaren ’s werelds meest gebruikte en meest populaire platform is voor smartphones, phablets en tablets. Helaas bleek de eerste TomTom Europe app geen doorslaand succes qua kwaliteit en zeker niet in de kwaliteit/prijs verhouding. Daarom bij mij de prangende vraag of het met de nieuwe app beter zou zijn. Niet wat je als gebruiker van een grote speler als TomTom verwachten zou.

Prijs en Pre-Sales informatie

De prijs van de nieuwe app is fors verlaagd ten opzichte van de oude app. Je kunt de nieuwe app zelfs helemaal gratis gebruiken onder de beperking van een maximum aantal kilometers van 75 per maand. Handig wanneer je beperkt navigeert. Navigeer je meer dan 75km per maand dan kun je een abonnement bij TomTom nemen. De prijzen hiervoor variëren van € 19,95 per jaar tot € 44.95 per drie jaar. Deze prijzen zijn dan wel inclusief lifetime kaart updates en file en flitsinformatie. TomTom is dus inmiddels zelf ook tot de conclusie gekomen dat men voor de oude app veel te veel geld vroeg in verhouding tot concurrerende partijen. Prijzen van de oude app varieerden van € 42,95 tot wel € 69,95 voor de Europa versie waarbij voor file en flitsinformatie nog eens extra abonnementen konden worden aangeschaft. Met de oude prijzen prijsde TomTom zich buiten de markt terwijl TomTom met de huidige prijzen een gemiddelde positie in de prijsverhouding in neemt.

Wat betreft Pre-Sales informatie vind ik de informatie vooraf te beperkt. De informatie die je kunt onderzoeken beperkt zich voornamelijk tot informatie op Google Play. Op de website van TomTom zelf is niet of nauwelijks informatie terug te vinden en wordt het in elk geval niet duidelijk of het over de nieuwe Android app gaat. Dat viel mij behoorlijk tegen waarbij ik opmerk dat op dit punt weinig verandert is ten opzichte van de eerdere app versie waar het veel van hetzelfde was.

Het aankopen via Google Play blijft onverminderd irritant aangezien we als Nederlandse gebruikers nog altijd volledig overgeleverd zijn aan de hopeloze betaalmogelijkheden van Google. Je bent genoodzaakt een Google Play giftcard aan te schaffen, het tegoed daarvan te plaatsen op je Google Play saldo alvorens je tot aanschaf kunt overgaan. Daarna blijft er altijd een deel van je Google Play saldo onbesteed over in je Google Play account wat ik zeer onwenselijk vind. Opmerkelijk is dat tot voor kort Google Play giftcards eigenlijk helemaal niet beschikbaar waren voor de Nederlandse markt wat schimmig overkwam. Toevoegen van een PayPal account in Google Play zou ook mogelijk moeten zijn maar mij is het tot op heden nog altijd niet gelukt. Ten eerste begrijp ik niet dat Google geen eenvoudige, algemeen geaccepteerde betaalvormen voor de NL markt introduceert zoals IDEAL bijvoorbeeld. Ten tweede begrijp ik niet hoe grote, machtige beursgenoteerde partijen als TomTom accepteren dat hun product slechts uitsluitend via Google Play verkocht wordt met de daarbij behorende beperkte betaalmogelijkheden.

Hebben deze partijen niet begrepen dat hoe lager de drempel in het betaalproces hoe meer aankopen en dus hoe meer inkomsten? Natuurlijk Google Play is eenvoudig en gemakkelijk in gebruik op zichzelf maar voor aankopen verre van laagdrempelig voor NL consumenten.

Een positieve ontwikkeling is dat TomTom de totale versnippering van de eerdere versie onder handen heeft genomen. De eerdere versie bood tal van verschillende apps en versies aan waardoor je als consument door de bomen het bos niet meer zag. Een verschillende versie voor de BeNeLux, voor Europa, voor Europa inclusief Oost-Europa enz. enz. en natuurlijk met steeds andere prijzen. Welke versie moest je nu nemen als gebruiker. Dat is nu geheel overzichtelijk gemaakt dankzij één app waarvoor je abonnementen voor verschillende periodes kunt afsluiten. Daarbij krijg je vervolgens binnen de app de gewaardeerde TomTom services inclusief en kies je zelf welke kaarten je installeert. Deze ontwikkeling hoort TomTom in verhouding tot concurrenten een goede prijsverhouding te geven voor wat je voor de betaalde prijs ontvangt.

Upgraden voor beperkte kosten is goed nieuws voor bestaande TomTom kaarten en navigatie gebruikers

Voor het geringe bedrag van slechts € 0.50 kun je als bestaande gebruiker overstappen van je eerdere versie naar de nieuwe TomTom GPS Navigatie Traffic Android Go Mobile App. Dat is zeer terecht aangezien de eerdere versie al binnen een jaar vervangen wordt door een nieuwe versie. Niet kunnen upgraden tegen beperkte kosten zou niet aanvaardbaar geweest zijn. Als bestaande gebruiker van de eerder TomTom app kun je alsnog behoorlijk verbaasd zijn dat je ondanks je forse investering enkele maanden later alsnog moet bijbetalen voor een nieuwe versie van de TomTom app. Stel je hebt de TomTom Europe app, zoals ik bijvoorbeeld, gekocht voor maar liefst € 69,95 en je moet nu al bijbetalen dan kan dat frustrerend zijn. De genoemde € 69.95 was fors boven de prijzen van concurrerende partijen maar je kocht de TomTom app bijvoorbeeld omdat je van TomTom iets extra’s verwachte in haar navigatie app. Nu bijbetalen terwijl de nieuwe prijs voor een drie jarig abonnement met € 44.95 fors lager is dan het eerder betaalde bedrag is opmerkelijk te noemen.

Is de nieuwe versie een verbetering of meer van hetzelfde?

TomTom-Go-Mobile-ladenTomTomGPS-Navigatie-Traffic-Menu-ScreenshotAls gebruiker van navigatie producten verwacht je van TomTom dat wanneer ze met een navigatie app komen dat de app een goed werkend, vernieuwend en zich onderscheidend product is. De eerste versie bleek dat alles bij benadering nog niet te zijn maar of de nieuwe versie nu echt veel beter is waag ik te betwijfelen. Ten opzichte van de eerdere versie is de app volledig onder handen genomen, deze valt nu onder de Go Mobile reeks  en heeft een nieuwe gebruikersinterface gekregen. Er zijn veel veranderingen in de gebruikerservaring doorgevoerd waardoor je de app feitelijk geheel opnieuw zult moeten leren kennen indien je de vorige versie gewend bent. Ben je bekent met de TomTom Go reeks dan zul je de nieuwe gebruikersinferface snel herkennen aangezien die overeen komst met de TomTom Go reeks.

Of de nieuwe gebruikersinterface een verbetering is? Gedeeltelijk ja en overwegend niet. De gebruikersinterface is nog altijd nodeloos ingewikkeld en onvoldoende intuïtief. Belangrijke functies die je verwachten zou zijn ergens verstopt in het menu en er ontbreken slimme snelle toegangsfuncties. Om hiervan een voorbeeld te geven het wijzigen van routetype tussen auto/fiets/loop,-modus zit verstopt in een tweede laag in het menu. Wisselen van vervoersmodus zou je in de eerste menu laag verwachten en/of via snelkeuze. De zoekfunctie is verbeterd waardoor je nu gemakkelijk in één scherm naar adressen, nuttige plaatsen of contactpersonen kunt zoeken. Contactpersonen uit Android worden met de nieuwe app wel overgenomen waardoor je dus eindelijk ook naar contactpersonen kunt navigeren. Vreemd is daarbij dat je in je lijst contactpersonen in de app niet kunt zoeken, je moet weten dat je daarvoor de zoekfunctie dient te gebruiken. Het is opvallend dat de TomTom app lang niet alle adressen van de contactpersonen kan vinden wanneer je een adres wilt gebruiken. Dan ontstaat het probleem dat de TomTom app vervolgens geen resultaat weergeeft voor dat adres. Dat is zwak, de navigatiefunctie voor adressen voor contactpersonen moet echt nog verder verbeterd worden. Een ingevoerd adres mag mijns inziens niet leiden tot een leeg resultaat.

De algemene indruk van de interface is dat deze in veel opzichten een verbetering is van de voorgaande versie maar dat nog werk nodig is om de interface verder door te ontwikkelen en gebruiksvriendelijker te maken.

Gebruik van de TomTom GPS Navigatie Traffic app

Ik heb de TomTom GPS Navigatie Traffic app getest op een Zopo Magic ZP920 phablet (Google Android KitKat 4.4.4) met een AnTuTu score van meer dan 42.000 punten en een directe GPS Fix. Dit toestel beschikt over een octacore processor, een uitstekende grafische processor en zie de AnTuTu score zeer hoge prestaties. Wat direct opvalt bij het opstarten van de TomTom app is de lange laadtijd van maar liefst 14 seconden alvorens de app gebruiksklaar is. Als dat op een dergelijk snel toestel al die tijd kost vraag ik mij af wat de laadtijd op een trager toestel dan wel is. Bij regelmatig of dagelijks gebruik is dat bijzonder irritant wat er zelfs toe leidt dat je als gebruiker geneigd bent om de standaard ingebouwde Google Maps navigatie van Android maar te gebruiken aangezien die direct laadt. Het trage laden deed zich ook reeds voor bij de eerdere TomTom Navigatie versie en is helaas een terugkerend probleem. Het feit dat ik mij als gebruiker irriteer aan de trage opstarttijd voor een app waarvoor ik diep in de buidel heb getast en waardoor ik vervolgens de gratis ingebouwde navigatie overweeg is betreurenswaardig te noemen. De keuze om de TomTom GPS Navigatie Traffic app aan te schaffen komt in veel gevallen voort uit vertrouwen in de betrouwbaarheid van TomTom en de wens om op mobiel datagebruik te besparen, een voordeel dat de TomTom app biedt ten opzichte van Google Maps. Wat ook opvalt is het feit dat ook het adressen zoeken vanuit andere locaties binnen android lang niet altijd vlekkeloos verloopt. Ook dan vindt TomTom een adres maar al te vaak niet en moet je het adres vervolgens alsnog handmatig invoeren, onnodig tijdsverlies.

Om de navigatie met de TomTom GPS Navigatie Traffic app te testen heb ik deze extensief gebruikt met routes door heel Nederland. Het mag duidelijk zijn dat de TomTom app over uitstekende kaarten beschikt en het navigeren met de auto verloopt vlekkeloos. Ik krijg prima routes, heldere en tijdige instructies. De TomTom app verwart me tijdens auto navigeren niet met allerlei onnodige en nutteloze informatie, het doet wat het moet doen. Handige functies zoals het aangeven van de toegestane en gereden snelheid overzichtelijk naast elkaar en het melden van flitsers zijn erg prettig. Inzoomen op afslagen is ook in de nieuwe app een handige functie.

Bij navigeren als fietser stuit ik echter op onoverkomelijke problemen met de TomTom GPS Navigatie Traffic app. Keer op keer probeert de TomTom app mij bijvoorbeeld over provinciale N-wegen te leiden terwijl fietspaden, alternatieven en/of betere en geschiktere routes aanwezig zijn. Dat maakt navigeren als fietser met de TomTom GPS Navigatie Traffic app niet alleen zo goed als onmogelijk maar kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. Van de TomTom als bedrijf met Nederlandse oorsprong zou ik verwachten dat fietspaden en fietsroutes herkend zouden worden waardoor ook fietsverkeersnavigatie veilig en vlekkeloos verloopt. Nadat ik deze klacht gemeld had aan TomTom support kreeg ik de bevestiging dat er inderdaad een probleem is met de routeberekening maar geen informatie wanneer dit zal zijn opgelost. Inmiddels is er een nieuwe update verschenen voor de app waarmee het probleem nog altijd niet is opgelost. Voor voetgangersnavigatie geldt hetzelfde probleem. De aangereikte oplossing van TomTom support biedt geen resultaat en is derhalve geen oplossing. Aangezien ik persoonlijk de navigatie app voornamelijk wil gebruiken voor fiets en loop navigatie ben ik niet alleen geneigd een andere app te gebruiken maar hier ook toe gedwongen. Zolang het probleem in de routeberekening niet is opgelost is het zeker niet aan te bevelen om de TomTom app aan te schaffen indien je dat doet voor fiets of loopmodus.

Een storend issue is dat de TomTom Go Mobile app regelmatig zomaar zonder aankondiging of reden afsluit. Dit gebeurd bijvoorbeeld vrijwel steeds wanneer je op de plaats van bestemming bent aangekomen en je hebt het scherm vergrendeld. Als je dan even later je Android toestel activeert dan is de TomTom Go Mobile app uit beeld, zoeken tussen je laatst geopende apps levert op dat de app opnieuw start doordat deze afgesloten was. Het is me daarnaast opgevallen dat de app zelfs gedurende een navigatie rit werd afgesloten terwijl ik mijn scherm vergrendeld had. Het eerste is al erg hinderlijk maar het laatste is behoorlijk ongewenst, zeker als je de genoemde lange opstarttijd in ogenschouw neemt.

De algemene indruk

Nadat op het eerste oog na openen van de TomTom app je je even hebt afgevraagd wat je nu moet doen, swipen helpt niet en een adresvak is niet aanwezig blijkt het menu redelijk eenvoudig toegankelijk. Een kleine menuknop links onder opent de gebruikersinterface die in het algeheel logisch is ingedeeld en daardoor eenvoudig te bedienen is. Wat ontbreekt is snelkeuzes en het probleem dat sommige veelgebruikte opties te ver in het menu verstopt zitten. Wat jammer is, is dat de app geen snelmenu in de linker Android schermknop heeft bijvoorbeeld voor snelle instellingen, navigatiemodus, herberekenen, file mijden of routepunt toevoegen. Waar je in de vorige versie handig kon swipen om naar het menu te gaan is dit in de huidige versie vervangen door een knop, persoonlijk vond ik het swipen erg handig.

Toegankelijkheid met Google Talkback

Ik heb de TomTom app gestest op compatibiliteit en toegankelijkheid met Google Talkback. Google Talkback wordt gebruikt door mensen met een visuele beperking om gesproken instructies van het apparaat terug te geven aan de gebruiker zodat ook deze doelgroep Android apps kan gebruiken. Hoewel de toegankelijkheid nog verbetering behoeft is de TomTom app goed toegankelijk voor Google Talkback gebruikers en beter dan sommige concurrerende apps. De toegankelijkheid in de TomTom app is prima binnen alle menus’, vrijwel alles wordt voorgelezen door Google Talkback. Verbetering is noodzakelijk voor knop labels aangezien die ontbreken zodat belangrijke knoppen zoals de menu en navigatie knop niet door Google Talkback kunnen worden uitgesproken behalve als “knop” wat nietszeggend is. Wat daarbij erg lastig is, is het feit dat een gezocht adres willekeurig ergens op het scherm verschijnt en het daardoor erg zoeken is naar de optie om de navigatie te starten. Dit is reeds niet erg gebruiksvriendelijk voor mensen zonder toegankelijkheidsprobleem maar des te meer wanneer er sprake is van een visuele beperking. In de eerdere versie van de TomTom app verscheen het gezochte adres en de aanverwante opties voor navigatie steeds op dezelfde locatie onder in het scherm. Persoonlijk vond ik dat meer logisch dan de huidige gekozen weergave die ongetwijfeld voortkomt vanuit een mooiere grafische weergave.

Volledige Conclusie

De TomTom GPS Navigatie Traffic app is net zoals de voorgaande versie niet wat je als gebruiker van TomTom verwachten zou. Het is allerminst een compleet en volledig functioneel product zonder kinderziektes. Het lijkt alsof ook deze app geïntroduceerd is omdat er een deadline gehaald diende te worden. In de review genoemde problemen zoals met de routeberekening zijn onder maats en mogen bij een partij als TomTom natuurlijk nooit voorkomen. Niet voor niets spreekt de hele wereld over een “TomTom” als het om navigatie apparatuur gaat. Dan verwacht je deugdelijke en betrouwbare routeberekening, niet alleen voor de auto maar ook op de fiets of in loop modus. De nieuwe Go Mobiel app voor android is een verbetering van zijn voorganger maar de app verdient verdere ontwikkeling op gebied van gebruiksvriendelijkheid, snelheid, gebruiksgemak en integratie met Android. Dat je als gebruiker bij regelmatig gebruik vanwege de trage opstarttijd en het regelmatige niet gevonden adressen gebruik van een andere navigatie app overweegt terwijl je juist een forse prijs betaalde voor een app van TomTom is onacceptabel. De keuze voor de TomTom app met kaarten op de SD kaart moet leiden tot tevredenheid vanwege gebruiksgemak en betrouwbaarheid, dat ontbreekt op dit moment. Wat goed is, is de prijsverhouding en de keuze van TomTom om ook een gratis versie aan te bieden, dat zal klanten zeker aantrekken. De kaarten en andere services van TomTom zijn ongeëvenaard maar op gebied van de app zelf wordt deze nog voorbij gestreeft door bijvoorbeeld Google Maps.

Vond je deze review nuttig of leuk? Ken je het product of dienst zelf ook, geef dan zelf ook je waardering door te stemmen. Maak je stem compleet door je plus,-en minpunten via het reactieformulier mee te nemen. Zo maak je de review en het uiteindelijke oordeel waardevoller waarmee je anderen helpt in het maken van hun keuze.

Wat is uw reactie?
Interessant
100%
Meh...
0%
Wat?
0%
Triest
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

Kwaliteit
Betrouwbaarheid
Prijs/Kwaliteit
Pakketinhoud
Klantenservice
Pre-Sales informatie
Toegankelijkheid
Gebruik

achttien − zestien =