Actueel
Nu Gelezen
Adverteer je op Marktplaats.nl? Blijf alert, pas op voor identiteitsfraude of identiteitsdiefstal en bankfraude. ref: onderzoek KRINGLOOP
0
Marktplaats.nl ook ik gebruik het graag om producten via marktplaats advertenties te verkopen al vraag ik soms wel af waarom nog. Het is niet voor het eerst namelijk dat ik met vervelende "kopers" te maken krijgen dankzij een marktplaats.nl advertentie. En nog altijd heb ik de indruk dat Marktplaats.nl zelf veel actiever zou kunnen en moeten zijn in fraudepreventie en fraudebestrijding.
Voorkom dat je slachtoffer wordt. Blijf altijd verstandig en verstrek geen gegevens die niet relevant zijn voor jouw verkoop.

Onder het moraal van “het kan jou ook overkomen, het gebeurde bij mij tenslotte ook bijna” maar weer eens een artikel wijden aan internetcriminaliteit op marktplaats.nl. Wanneer jij wel eens advertenties plaatst op marktplaats.nl dan ken je de banners wel die je er op wijzen geen slachtoffer te worden van fraude of niet mee te doen aan heling. Prachtig denk jij, gebeurt mij niet. En dat is mooi want jij bent alert. Maar hoe alert ben jij eigenlijk? Weet jij zeker dat jij geen kans maakt om slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal, identiteitsfraude of bankfraude? Misschien toch even verder lezen want veel mensen ging jou toch echt voor. En dat zijn echt niet allemaal onnozele mensen. Hoewel we natuurlijk wel vraagtekens kunnen plaatsen bij de oplettendheid van mensen die doodgemoedereerd specifieke bankcodes of bankpasjes en ID kaarten of Paspoorten op foto doorsturen en ondertussen alles geloven wat een zogenaamde koper maar beweert.

Hoe ik ontdekte dat iemand mij vermoedelijk geprobeerd heeft slachtoffer te laten worden van identiteitsdiefstal of bankfraude.

TROS Opgelicht heeft in haar uitzending van jl. 04-04-2017 ruimschoots aandacht besteedt aan een bende internet criminelen die vallen onder het Politie Onderzoek “KRINGLOOP”. In deze uitzending worden de leden van deze bende cyber criminelen hardhandig van straat geplukt door een arrestatieteam van de Politie. Op zich al leuke beelden om eens terug te kijken natuurlijk. De methode die deze internet criminelen toepast is kortweg als volgt te beschrijven.

  • Jij hebt een advertentie op marktplaats.nl (je bent aanbieder).
  • Iemand reageert via WhatsApp op jouw advertentie (niet via marktplaats.nl zelf dus).
  • Deze persoon wil je product kopen. Voor de vraagprijs.
  • Vervolgens vraagt deze persoon allerlei niet relevante gegevens voor de transactie van de betaling. Met als doel toegang tot je bankrekening of bankieren app te krijgen en een kopie van een identiteitsbewijs en kopie bankpas te krijgen. GA DAAR NIET OP IN!
  • Een voorbeeld: Koper heeft zgn. een zakelijke bankrekening en dan gaat betalen natuurlijk heel anders (NOT = ONZIN) zo heeft koper een kopie van je bankpas en bijvoorbeeld codes van jouw bankieren app nodig. (Onzien want daarmee komt hij in jouw bankieren app en trekt je rekening leeg).

Nu je de werkwijze hebt gezien weet jij het zeker, daar trap jij niet in. Dat is mooi, doe dat ook vooral niet. Stuur niet zomaar een kopie van je identiteitsbewijs of bankpas. Stuur geen toegangscodes van je bankieren app want die heeft een koper helemaal niet  nodig om je te kunnen betalen. En stuur dergelijke codes al helemaal niet in combinatie met de kopie bankpas want dan installeert de koper de bankieren app van jouw bank, logt in met de door jou verstrekte gegevens en trekt binnen no time jouw rekening leeg. Het is bankfraude maar wel met gegtevens die je net zelf verstrekt hebt.

Daarom vermoed ik dat men het bij mij ook geprobeerd heeft

Tijdens het bekijken van de uitzending van Opgelicht van jl. 04-04-2017 kwam ik tot de conclusie dat een WhatsApp chat die ik vanaf 14-04-2017 met een zogenaamd geïnteresseerde Suzanne met telefoonnummer +31644023155 had. Dezelfde handelswijze, contact opnemen via WhatsApp, een beetje schimmig doen waarover, de vraagprijs bieden zelfs plus de extra verzendkosten. Op zich is het al opvallend dat iemand op een marktplaats.nl advertentie de vraagprijs biedt aangezien dat zo goed als nooit gebeurd, maar het kan natuurlijk. Vervolgens maak ik een betaalverzoek via de ING bankieren App (dit is een soort IDEAL betaalopdracht die zich opent na klikken op een link). Daarna vroeg deze Suzanne mij om  een kopie bankpas te sturen aangezien ze niet zomaar via een link wilde betalen. Dat heb ik gedaan, een foto van de bankpas bovenop het te verkopen object. Daarna hield eigenlijk het contact op. Er werd niet betaald uiteraard en er wordt nergens meer op gereageerd. Het heeft mij overtuigt dat het waarschijnlijk is dat het om een soortgelijke werkwijze gaat als met de bende uit Politie onderzoek “KRINGLOOP”. Ik vermoed dat men tot de conclusie is gekomen dat men bij mij niet verder zou komen en het daarna verder heeft opgegeven. Met alleen een foto van de bankpas kan men verder zo goed als niets dus daar had men nog niet zoveel aan.

Ik ben dus zelf wel te lichtzinnig geweest door een kopie van mijn bankpas zomaar naar een wildvreemde zogenaamde koper via een marktplaats.nl advertentie op te sturen maar ben daardoor vooralsnog niet gedupeerd. De kans dat men daar verder iets mee kan is zo goed als nihil, zeker omdat ik de betreffende bankpas uiteraard heb laten vervangen waarmee de kopie bankpas van de foto uit de roulatie is en niet langer geldig is. Ik verbaas mijzelf met mijn ervaring toch wel dat ik zo gemakkelijk een kopie van mijn bankpas heb doorgestuurd. Ik heb dan wel niet de stomme fout gemaakt om verdere gegevens te verstrekken die wel verstrekkende gevolgen zouden kunnen hebben maar toch heeft de zogenaamde Suzanne mij weten te verleiden iets van info dat te veel informatie was te versturen. Waarbij ik in de chat nota bene ook nog opmerkte dat ik niet echt begreep hoe relevant bepaalde vragen waren zoals de vraag naar mijn leeftijd. So what, hoe relevant is mijn leeftijd voor het verkopen van een camera lens op marktplaats.nl?

Dus wees gewaarschuwd. Dat ondanks het politieonderzoek “KRINGLOOP” waarin een bende internet criminelen zelfs op TV van straat wordt geplukt deze mensen gewoon doorgaan met hun praktijken. Of een copycat natuurlijk dat is zeker ook een niet uit te sluiten mogelijkheid. Wat je ook verkoopt, trap er gewoon vooral niet in! Politie onderzoek KRINGLOOP

Nog even kort wat gegevens over de zogenaamde koper en hoe deze te werk ging:

Hoi, ik app met betrekking tot je advertentie op marktplaats. Is hij nog beschikbaar?
Zo ja, hoeveel wil je er dan minimaal voor hebben? 😳

Mag ik vragen waarom je hem verkoopt?

Ps: Als we tot een deal komen is het dan mogelijk om hem (aangetekend) op te sturen ivm de tussenliggende afstand?😌

Alvast bedankt,

Suzanne WhatsApp 14-04-17, 20:42 - ‪+31 6 44023155‬:

Hoi bedankt voor je toelichting 😁

De verzendkosten voor een aangetekende zending zijn €8,60 en zal ik niet vergeten mee te nemen in de betaling.

Zou je hem goed kunnen verpakken zodat hij niet vies kan worden of beschadigen? 😜

Als je je naam en rekeningnummer geeft zullen we de betaling voor je in orde maken👌🏻 WhatsApp 15-04-17, 20:40 - ‪+31 6 44023155‬:

En € 200 euro wil wel betalen hoor. Vind ik het zeker waard WhatsApp 15-04-17, 20:41 - ‪+31 6 44023155‬:

Beknopte informatie koper:
  • Naam Koper: Suzanne
  • Telefoonnummer: 31644023155 (=0644023155)
  • Mogelijk zelfde situatie als Politieonderzoek “KRINGLOOP”

Wat moet je doen als je te maken hebt met fraude?

Ben je slachtoffer van fraude of heb je het gevoel dat je slachtoffer bent van fraude? Doe altijd aangifte of maak melding bij de Politie. Hoe meer mensen aangifte of melding doen des te eerder zal de Politie er een zaak van kunnen maken en hoe beter men de zaak kan aanpakken. Je kunt uiteraard alleen aangifte doen indien je daadwerkelijk gedupeerd bent. Maak ook melding van fraude bij de Fraude Helpdesk. Jouw melding kan bijvoorbeeld gebundeld worden bij eerder reeds aangebrachte fraude meldingen of jouw melding kan worden aangemerkt als een nieuw geval. Maak melding omdat het wel degelijk verschil kan maken of jij jezelf ook meldt als slachtoffer van (mogelijke) fraude. Help je jezelf er niet mee dan wellicht help jij nieuwe slachtoffers voorkomen.

Wat is uw reactie?
Interessant
100%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Proost!
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

zestien − 1 =