Actueel
Nu Gelezen
CJIB Fraude e-mail of mallware scam daar trap jij toch ook niet in?
0

CJIB Fraude e-mail of mallware scam daar trap jij toch ook niet in?

door André Kager14 juni 2017
Laat je niet oplichten door mensen zonder een doel in hun leven. Klik niet op betaalverzoeken.
Voorkom dat je wordt opgelicht, reageer niet, klik niet.

De Nigeriaanse humor zonder grappig te zijn kent geen grenzen zoals inmiddels wel bekend is. Professioneler in het rondsturen van onzinnige fraude, spam, virus of mallware berichten vind je ze nergens. Mij hebben ze ook weer eens weten te vinden met dit keer een bericht namens – zogenaamd – het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). En dit keer een bericht zonder echt opvallende spelfouten of taalfouten, heel knap maar des te irritanter. Hoeveel mensen zouden hier intrappen in deze onzin? De vraag stellen is hem benatwoorden, ik denk namelijk veel, erg veel.

Het is een vrij logische menselijke reactie. Je ontvangt een behoorlijk dwingende e-mail over dat je herinneringen / incassobrieven gemist hebt en krijgt nu een ultimatum om beslaglegging te voorkomen. Maar, dan moet je wel onmiddellijk via IDEAL betalen. Als daar dan een redelijk bedrag van net boven de 200 euro vermeldt staat is de kans groot dat mensen denken dat dat kan. Men schrikt, klikt en betaald of zit opgescheept met irritante mallware. Voorkom dat je opgelicht wordt en klik nooit op links in dat soort e-mails.

Zorg dat je slimmer bent dan die oplichters. Heb je toch op de betaallink geklikt controleer dan het adres in de adresbalk van je browser. Let op, de webpagina kan er net zo echt uit zien als de webpagina van een vertrouwde instantie maar het adres zal altijd afwijken. Klik niet op de betaallinks. Klik ook niet op de knop in je e-mail programma om de afbeeldingen weer te geven. Doe je dat toch dan weten ze dat je de e-mail hebt geopend en kunnen ze doorgaan met spammen want jouw e-mail adres is bevestigd. Gooi de e-mail gewoon weg, reageer er niet op. Twijfel je nog steeds of de e-mail echt is? Controleer de tekst op spelfouten of taalfouten. Kijk ook of de tekst wel correct in goed kloppend Nederlands is geschreven dat lekker loopt. Controleer het e-mail adres van de afzender van de e-mail. Vreemd e-mail adres? De e-mail is niet van de instantie waarvan deze beweert afkomstig te zijn.

Wat is uw reactie?
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Proost!
0%
Agressie
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

5 × 4 =