Persoonlijk
Nu Gelezen
Google Talkback: Onbekend maakt onbemind, volledig onterecht.
0

Google Talkback: Onbekend maakt onbemind, volledig onterecht.

door André Kager9 september 2014

Sinds enkele weken ben ik overgestapt van Symbian van Nokia (Nokia was vroeger een Smartphone fabrikant) naar Google’s Android. Vanwege mijn visuele beperking een lastige keuze. Lastiger dan bij de normale smartphone/phablet/tablet gebruiker die een eenvoudige keuze heeft uit ieder willekeurig apparaat. In mijn geval heb ik een app nodig om toegang te krijgen tot de functies van het apparaat in de vorm van een app die alles dat gebeurt op het scherm uitspreekt. Heb je een visuele beperking dan hangt de keuze van een nieuw toestel en al helemaal een ander OS af van de kwaliteit en mogelijkheden die beschikbare apps bieden.

Dat was bepaald geen makkelijke keuze. Met Nokia’s Symbian wist ik wat ik had: “Beperkte mogelijkheden, weinig compatibiliteit met apps en weinig beschikbare apps.” Reden genoeg voor een vernieuwing te meer aangezien het voornoemde één van de belangrijkste reden is van het verlies van Nokia’s marktaandeel: het enorme protectionisme van Nokia. Terwijl ik mij aan het oriënteren was en wat andere mensen met een visuele beperking sprak hoorde ik steeds maar hosanna over voiceover dat Apple standaard meelevert op ieder product. Vrijwel iedere persoon met een visuele beperking en een smartphone of tablet gebruikt een Apple Iphone of Ipad.

Maar, kies ik daarom ook zonder verder nadenken voor een Apple product? Het simpele antwoord luid natuurlijk “Nee.” Ik kies niet domweg voor het product dat iedereen gebruikt, ik wil vergelijken.

Ten eerste wil ik graag zelf weten welk product ik zou moeten kiezen, vanwege mijn visuele beperking verbind ik me toch voor langere termijn aan het besturingssysteem dat ik kies doordat ik bijvoorbeeld uit het verleden weet dat ik extra kosten voor dergelijke apps moet maken. Dan wil ik dus ook weten waarom Voiceover van Apple beter is dan Talkback van Google en of ik dat ook wel zo vind.

Naar mijn mening is Google Talkback minimaal even goed als Apple Voiceover, misschien zelfs wel beter.
Wat mij betreft is er na vergelijken en inmiddels enkele weken gebruik geen enkele reden om niet te kieze voor Android. Ik kan veel redenen aanvoeren om dat juist wel te doen. Ik kan dankzij Google Talkback alles doen met het android toestel en ik heb volledige vrijheid in het hardware device van mijn keuze. Ik zit niet vast aan de beperktheid en de torenhoge prijzen die Apple voor haar hardware vraagt.

Helaas leven er vele onterechte en soms onzinnige vooroordelen over Google Talkback.
Met name gebruikers van Apple’s Voiceover verspreiden maar al te vaak onjuiste en soms zelfs regelrecht onzinnige beweringen over Talkback. Zo zou Google Talkback nodeloos ingewikkeld zijn doordat het bepaalde instellingen niet zou hebben. De specialist van de organisatie voor blinden en slechtzienden waar ik de beide apps testte (Talkback vs Voiceover) beweerde dat een belangrijk nadeel was dat je Talkback niet snel kon uitzetten, de stem onduidelijk en slecht was, er minder gesproken was en je beperkt zou zijn tot de Google Nexus. Dit zijn allemaal totaal onjuiste beweringen, geen enkele ervan berust op enige grond van waarheid. Talkback is snel uit te schakelen met één simpele veegbeweging via een shortcutmenu, de stem van de 4.4.x (KitKat) versie van Android’s Google Talkback is uistekend en spreekt alles en je bent niet uitsluitend beperkt tot een Google Nexus.

Beta clubje
Voor de software ontwikkelaar Codefactory zat ik in een beta clubje met tal van andere gebruikers wereldwijd om het product Mobile Speak voor Symbian beter te helpen maken. Ook daar leefde het idee dat Talkback niet op kon tegen Voiceover en er eigenlijk maar één enkele keuze was. Die is er dus niet, er zijn wel degelijk twee meer dan gelijkwaardige keuzes en persoonlijk adviseer ik Google Talkback (afhankelijk van de situatie). Ik deelde mijn bevindingen omtrent Google Talkback en werd door een enkeling met soortgelijke beweringen als hierboven met hoongelach begroet. Verbazingwekkend hoe velen zich baseren op de mening en ideeën van anderen zonder verder te kijken dan hun neus lang is.

Voor iedereen met een visuele beperking die Google Talkback versus Apple Voiceover overweegt raad ik aan Google Talkback serieus als optie te bekijken. Het is een serieus alternatief van hoge kwaliteit met uitgebreide mogelijkheden. Alle door mij geprobeerde apps werken naar behoren. Een belangrijk voordeel is de keuzevrijheid aan hardware. Je bent niet gelimiteerd tot een specifiek model of één enkele fabrikant. Een ander groot voordeel is dat je niet vast zit aan torenhoge aanschafprijzen voor je nieuwe toestel. Daarnaast zijn er verder geen enkele kosten noodzakelijk, alles wat je nodig hebt voor je toegankelijkheid komt inclusief.

Zelf gebruik ik naar volle tevredenheid een 5.5″ Full HD scherm met Gorilla Glass, een 8-core (octa-core) CPU, voldoende RAM en geheugen en veel uitbreidbaarheid zoals extra geheugen en twee simkaart slots. Kom daar maar eens om bij Apple, whaha, dan zit je vast aan een veel kleiner scherm van mindere kwaliteit, een tragere CPU met minder cores, geen uitbreidbaarheid en een onevenredig hoge aanschafprijs. Vanaf 9-9-2014 komt Apple wel met een 6.0″ toestel maar je kunt onder de Android merken een enorme verscheidenheid aan dergelijke toestellen vinden.

Binnenkort meer over Google Talkback en waarom te kiezen voor Google Talkback
Om een hoop misverstanden en onbekendheden weg te nemen zal ik gaan schrijven over dit onderwerp. Het wordt nog te weinig gedaan vanwege het simpele feit dat de grootste groep gebruikers onder visueel beperkten een Apple product met Voiceover gebruikt. Op zich is dit logisch omdat Voiceover in het verleden simpelweg bezig was. Dat komt voornamelijk doordat Steve Jobs de visie zelf al had dat iedereen een Apple product zou moeten kunnen gebruiken, dus ook mensen met een beperking. Die visie spreekt mij dan weer wel enorm aan en pleit juist weer voor loyaliteit naar Apple. Google lijkt daarentegen pas echt serieus werk gemaakt te hebben van toegankelijkheid voor mensen met een beperking sinds de wet in de Verenigde Staten voorschrijft dat fabrikanten moeten zorgen dat iedereen hun product kan gebruiken. Sinds deze wet moeten fabrikanten op hun besturingssysteem deugdelijke toegankelijkheidssoftware meeleveren. In een ideale wereld wint de fabrikant met het beste product maar dat is zoals we allemaal weten niet altijd het geval, ik verwijs naar Apple.

Wat is uw reactie?
mmm Liefde
0%
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Geluk
0%
Proost!
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Lachen
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Halo
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

19 − 11 =