Actueel
Nu Gelezen
Ik heb mij weer verbaasd over de zgn. “kopers” op Marktplaats.nl
0

Ik heb mij weer verbaasd over de zgn. “kopers” op Marktplaats.nl

door André Kager18 augustus 2014

Afgelopen vrijdag heb ik een nieuwe Samsung Galaxy S5 Blauw (G900H), vlaggeschip van Samsung, op marktplaats.nl gezet. Het is een nieuw, ongebruikt toestel dat ik zelf niet wil behouden.

Persoonlijk heb ik een uitstekend toestel, waarover ik binnenkort meer zal schrijven, dus besloot ik de ongekend populaire S5 te verkopen. Ik heb het met name de laatste jaren wel vaker ervaren maar ook nu weer heb ik met verbazing naar de reacties en biedingen van zogenaamde kopers of geïnteresseerden gekeken. Ik ben Marktplaats gebruiker sinds het allereerste begin in 1999. Vooral in de beginjaren heb ik via Marktplaats met veel succes producten verkocht. Het valt mij de laatste jaren echter op dat het steeds lastiger wordt via marktplaats serieuze kopers te vinden die bereid zijn een redelijke prijs voor je product te betalen. Ik vind dat persoonlijk de verloedering en teloorgang van Marktplaats.nl.

Marktplaats.nl heeft natuurlijk al vele jaren te kampen met een reputatie probleem. Zo waren/zijn er de onbetrouwbare verkopers met allerlei louche praktijken, de buitenlandse oplichters en zo vele meer. Marktplaats.nl heeft nu niet de naam daar adequaat en direct tegen op te treden maar laat het publiek zijn gang gaan en dupeert zo vaak eerst haar eigen bezoekers. De laatste jaren echter, nu eigenlijk echt alles wel op marktplaats.nl te vinden is, denken kopers blijkbaar dat je iedere vraagprijs minimaal door de helft moet gooien om een serieus bod te doen. Voor mij een terugkerende ervaring: ik bied iets aan voor bijvoorbeeld € 300, gezien het product een zeer redelijke prijs, en ik krijg biedingen van € 100. Vele malen heb ik bij advertenties dergelijke kopers meegemaakt en er dan bij vermelden “dan kom ik het vandaag nog ophalen”. Voor mij een reden om niet te snel meer op marktplaats.nl te adverteren, het maakt dat ik het advertentiemedium steeds minder serieus neem.

Ook nu weer met de geplaatste advertentie van de Samsung Galaxy S5 Blauwsamsung-galaxy-s5-g900h-op-marktplaats bijzonder biedingen en reacties. Ik vraag een alleszins redelijke prijs van € 500 voor een toestel dat in de webwinkel tegen de € 600 en in de reguliere winkel voor nog meer verkocht wordt. Om helemaal onzinnige biedingen te voorkomen maar mensen de gelegenheid te geven een prijs te bieden stelde ik een minimale biedprijs in van € 350.  Wat ik dan totaal onbegrijpelijk vind aan de hedendaagse koper die de verkoper op marktplaats.nl niets gunt is dat men dan toch maar direct gaat bieden met € 350,01, € 351, etc. Als men het toestel echt wilt hebben en de prijzen bekijkt ziet men snel genoeg dat dit geen redelijke biedingen zijn, dan ben je dus niet serieus in mijn beleving. Maar ja, omdat het kan bied je vanaf de minimale prijs want je moet natuurlijk wel voor een dubbeltje op de eerste rij.

Terwijl ik een minimale biedprijs van € 350 in stel krijg ik toch reacties per e-mail, soms zijn ze om in te lijsten zoals:

Heey, ik bied 200 euro voor je S5

Voor € 250 koop ik je Samsung S5

Ik koop je Samsung Galaxy S5 voor € 325, ik woon in Den Helder en kan hem vandaag nog ophalen.

Vroeger irriteerden zulke reacties mij nog wel eens en reageerde ik er zelfs op. Tegenwoordig kan ik er slechts om glimlachen en verwijder ik zo’n reactie gewoon direct. Ik denk nu slechts: “Wie niet serieus is, wil vast ook niet serieus behandeld worden.”

Intussen is het toestel helaas nog niet verkocht ondanks toch inmiddels 85 advertentie bezichtigingen. Daar moet toch een serieuze koper tussen gezeten hebben zou ik denken, kennelijk niet, aangezien er nog geen reactie boven de € 375 is. De genoemde bedragen voor een dergelijk artikel kan ik niet serieus nemen. Dit artikel, deze advertentie is voor mij slechts een voorbeeld, een hernieuwde constatering dat marktplaats.nl voor mij sterk in heeft geboet aan kwaliteit en populariteit. Ik beweer kwaliteit aangezien het samenbrengen van koper en verkoper het kerndoel van marktplaats.nl is dit lijkt steeds minder goed te lukken.

Jammer voor particuliere en zakelijke verkopen was Marktplaats.nl voor mij voorheen nummer 1 adres waar ik mijn advertenties plaatste. Tegenwoordig kijk ik rond naar een beter alternatief waar je wel serieuze kopers ontmoet en snel je artikel verkoopt.

Wat is uw reactie?
mmm Liefde
0%
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Geluk
0%
Proost!
0%
Blij
0%
Cool!
0%
Agressie
0%
Lachen
100%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Halo
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

vier × 5 =