Actueel
Nu Gelezen
Over mensen die andermans mening of opvattingen niet respecteren.
0
Niet eens met mijn opvattingen want alleen JOUW opvattingen zijn JUIST? Heb jij geen ruimte in je beperkte geest voor een andere mening en respecteer je daarmee de mijne niet? Doe dan nu direct het juiste. Ontvriend mij, doe het nu. Gewoon omdat jij de looser bent die niet luisteren kan naar andere argumenten omdat alleen jij gelijk en het recht op een mening hebt. Wow, jij deugt! Maar niet als mijn vriend(in) op Facebook. Luisteren naar een ander en andermans mening respecteren ook als het de jouwe niet is, dat is werkelijk een deugt.
Het met elkaar oneens zijn kan en is prima, elkaars opinie niet respecteren is intolerant en respectloos. Mijn loyaliteit en vriendschap niet waard.

Ik vind het ongelooflijk en triest tegelijkertijd. Voor het eerst in alle jaren dat ik op facebook zit heeft iemand mij ontvriend vanwege het feit dat de persoon het niet eens is met mijn “opvattingen”. Niet eens met mijn opvattingen, wow dat botst, dat schuurt, dat wringt en dat ergert. Want wat zijn mijn opvattingen dan wel? En beter nog hoe weet deze persoon zo precies wat mijn opvattingen zijn dat deze zich zodanig van mij distantieert dat ik ontvriend ben? Dat is de kern, nooit heb ik op enig moment namelijk mijn opvattingen in welke vorm dan ook met deze persoon gedeeld. Op geen enkel moment. Zeker ik deel of plaats wel eens een bericht of opinie op bijvoorbeeld Facebook, niets bijzonders en al helemaal niets om opgewonden van te raken. Berichten die ik plaats kunnen over allerlei onderwerpen gaan zoals politiek, wat er speelt in de samenleving, waar ik mij aan erger, zwarte piet, e-commerce, techniek, digitale ontwikkelingen, internet, Ajax, AZ, voetbal, hoogbegaafdheid kortom van alles en nog wat. Ik vind het volslagen verachtelijk om mij te ontvrienden op basis van berichten die ik plaats maar als het je kennelijk zo ergert dan ben ik blij dat je het gedaan hebt. Kun jij het ook niet verkroppen en respecteer jij ook de mening van een ander niet omdat die van jou al de enig juiste is? Doe het dan nu ook, ontvriend me, nu.

Uiteraard ga ik hier niets over deze persoon zeggen, dat interesseert mij verder niet, op het feit na dat ik het eerlijke antwoordt dat ik kreeg waardeer. Waar het mij hier nu wel om gaat is dat als je het niet gewoon met mij oneens kunt zijn en ondertussen geen respect kunt hebben voor het feit dat ik dan kennelijk anders denk dan jij dan vind ik ontvrienden een prima optie. Wie andermans mening namelijk niet wenst te respecteren omdat je het ermee oneens bent aangezien alleen jouw mening juist is, is mijn vriendschap eenvoudigweg niet waard. In elk geval niet op Facebook. Oh zeker, ik erger mij er aan, dat is helemaal juist geconcludeerd. Wie uit de berichten of opinies die ik deel mijn opvattingen als louter negatief distilleert is mijn ergernis waard maar mijn vriendschap niet. Je mag het met mij oneens zijn, doe dat vooral ook dan maar vergeet niet dat ook jij de waarheid niet in pacht heb. En ik baseer mijn mening uitsluitend op basis van feiten, actuele zaken en/of waargebeurde zaken. Niet op basis van suggestieve en/of subjectieve dingen, feiten, cijfers en argumenten daar gaat het om. Tegenargumenten mag je altijd aanvoeren maar wees voorbereid dat ik een nog sterker argument heb.

Waarom dan dit artikel? Simpel, omdat ik het zat ben dat mensen in dit land blijkbaar beoordeeld worden op basis van het hebben van een zogenaamd “verkeerde mening.” Hoe aanmatigend, hoe weet jij als ik je nooit mijn mening verteld heb wat mijn mening is? Waar maak je al die opvattingen uit op? Ik draag niet uit op social media wat mijn politieke voorkeur is op het feit na dat ik eerder betrokken ben geweest bij de VVD. Op dit moment ben ik niet politiek actief en gaat het je ook geen bal aan op welke partij ik stem. Veroordeel ik jou als “vriend” omdat je op de verkeerde partij stemt? Nee, je kunt van mij wel argumenten krijgen waarom je op de verkeerde partij stemt zodat je een betere keuze kunt overwegen. Het is ook gezien in het kader van wat er in de wereld gebeurd, verkiezingen in de VS, precies dat wat het probleem schetst. De ene partij heeft een mening die een zekere richting op gaat, zij vindt die mening leidend en alleen die mening, opinie en opvattingen juist. Er wordt geen ruimte gelaten voor andere denkwijzen, meningen, opinies of opvattingen, die zijn allemaal bij voorbaat fout, oh en verwerpelijk ook. Deze worden afgewezen omdat ze als fout bestempeld worden met elk willekeurig predikaat dat je er maar op kunt plakken en waarmee je tevens elk gesprek of discussie doodslaat omdat je geen argumenten wenst in te brengen. |Het feit dat er mensen zijn die over onderwerpen anders denken wordt totaal genegeerd vanuit de bekrompen gedachte dat dit niet kan omdat het fout is want dit en dat. Hoe aanmatigend. Daarom dit artikel, omdat jij mij niet vertelt wat ik moet denken, wat ik moet vinden, wat mijn mening, opinie en/of opvatting is! Er is geen gedachtepolitie in elk geval geen die ik accepteer. Ik bepaal zelf mijn mening, opinie, standpunten en opvattingen en als je het er zonder er ooit over in gesprek te zijn geweest niet meen eens bent en begriploos bent, nogmaals ontvriend me dan lekker.

Werkgevers die over de schouder van de werknemer op social media zoals Facebook meekijken, iets wat bij wet verboden is, het is kennelijk allemaal maar normaal. Maar mensen zijn geen lijfeigenen en hoeven niet te dansen naar de pijpen van een ander wanneer die dat vraagt. Je bent toch geen marionet? Iedereen heeft recht op eigen persoonlijke ruimte en vrijheid als ook het recht op een eigen mening. Of je het er nu mee eens bent of niet. Racisme, discriminatie, haat, xenofoob, islamofoob zijn termen die maar al te gemakkelijk van stal worden gehaald tegenwoordig met als enig doel de ander monddood te maken. Eind aan de discussie zonder ook maar enige tijd te verspillen aan argumenten. En is het juist of waar of doet dat er ook maar toe? Nee, dat is ondergeschikt aan het werkelijke doel, het belachelijk maken van de andere mening. Je ziet het in vele discussies zoals bijvoorbeeld over Zwarte Piet, vluchtelingen, asielzoekers, Marokkanen, moslims, presidentsverkiezingen, politieke partijen in eigen land, politiek in het algemeen, Wilders proces en ga zo nog maar een tijdje door.

Vluchtelingen knuffelaar? Economische vluchtelingen bestaan niet? Opvang in de regio niet mogelijk? Zwarte Piet moet wit zijn? Marokkanen zijn niet crimineel? Statistieken, cijfers en feiten tellen niet? Internet is klote? Webshops zijn de doodsteek van de detailhandel? E-commerce is fout? Ouderen hebben ons land opgebouwd? Smartphones deugen niet? Vroeger was alles beter? Digitale techniek is oninteressant? Ajax is waardeloos? AZ ook? Max Verstappen kan niet autorijden? Maak jij uit welk standpunt het juiste is? NEE!

Om af te sluiten maak ik graag nog even extra duidelijk dat ik absoluut niet intolerant ben, geen mensen beledig of uitsluit en totaal niet aan haat doe. Zeker, ik heb soms andere oplossingen voor praktische problemen maar mijn oplossingen zijn uiteraard wel beter dan die van diegene die het niet met mij eens is… Voor mij is het een belangrijke waarde om een ander ook in zijn/haar waarde te laten en in alle vrijheid zijn/haar mening te bepalen en/of uiten. Het gaat er mij om dat ook datgene dat je niet wilt horen gezegd moet worden, al is het maar vanwege het simpele feit dat ik continue dingen hoor en lees waarvan ik liever zou hebben dat ze niet gezegd zijn. Respect is niet iets dat je opeist maar iets dat je verdient op basis van prestaties, gedrag of bewezen vaardigheden. Een andere mening respecteren, zeker wanneer die redelijk is, blijkt niet voor iedereen weggelegd te zijn helaas. Teleurstellend maar ik kan niet anders dan mij daar bij neer te leggen. Inderdaad, ik was het echt even zat al die drammende en zeurende mensen die het altijd maar beter weten omdat zij het goed met de mensen voor hebben. Die willen bepalen wat goed voor een ander is en hoe je mag denken.

Wat is uw reactie?
Interessant
0%
Meh...
0%
Wat?
0%
Haat het
0%
Triest
0%
Proost!
100%
Agressie
0%
Koffietijd
0%
Gaap
0%
Woehoe
0%
Over De Auteur
André Kager
E-Commerce, Online en Internet specialist sinds begin 2003. Ruim 10 jaar ervaring als dienstverlener aan Bedrijven en Consumenten van klein MKB tot Multinationals. Passie voor Wordpress, SEO, Hosting, Online en Internet, E-Commerce en E-mail Marketing. Diensten gemakkelijker maken is king.
Reacties

Geef een Reactie

vier × 3 =